Voọc Chà Vá Chân Nâu – Red-shanked douc langur

IMG_8739_ES_1440

Voọc Chà vá chân nâu (Con đực) – Red-shanked douc langur (male), Sơn Trà, 3/2017

Mô tả:

Voọc Chà vá chân nâu là loài có màu sắc rực rỡ nhất trong các loài linh trưởng. Chúng còn được biết đến với tên “Vooc ngũ sắc” cũng bởi vẻ ngoài độc đáo này. Từ đầu gối đến mắt cá chân của Voọc chà vá chân đỏ giống như “đôi tất dài màu nâu đỏ”, cẳng tay trước của chúng như được phủ một lớp găng tay trắng vậy. Nhưng bàn tay và đôi chân thì lại có màu đen. Vooc chà vá chân nâu có vành râu quai nón màu trắng và thường của con đực sẽ rậm rạp hơn. Mí mắt của chúng màu xanh dương nhẹ. Đuôi trắng và có cụm lông trắng ở phía cuối. Con đực ở mọi lứa tuổi đều có mảng trắng ở hai bên mông và bộ phận sinh dục màu đỏ và trắng.

Description:

The red-shanked douc langur is the most colorful of all primates. This monkey is sometimes called the “costumed ape” for its extravagant appearance. From its knees to its ankles it sports maroon-red “stockings”, and it appears to wear white forearm length gloves. Its attire is finished with black hands and feet. The golden face is framed by a white ruff, which is considerably fluffier in males. The eyelids are a soft powder blue. The tail is white with a triangle of white hair at the base. Males of all ages have a white spot on both sides of the corners of the rump patch, and red and white genitals.

Clips:

Thông tin thú vị:

Voọc Chà vá chân nâu được liệt kê vào danh sách các loài nguy cấp do loài này được cho là đã suy giảm hơn 50% trong ba thập niên gần đây (30-36 năm, theo vòng đời từ 10-12 năm)  Săn bắt đem bán lấy tiền (bán làm động vật cảnh) và làm “thuốc” hiện là mối đe dọa chính của loài linh trưởng này. Phá hủy vùng cư trú tự nhiên do áp lực đô thị hóa cũng là một mối đe dọa khác của loài này.

Interesting facts:

The red-shanked douc langur was listed as Endangered as this species is believed to have undergone a decline of more than 50% in the last three generations (30–36 years, based on a generation length of 10–12 years). Hunting is currently the major threat to this species, most often for subsistence use and traditional ‘medicine,’ as well as sometimes for the international pet trade. Destruction of its natural habitat due to high pressure of ubanization is also a threat to this species.

IMG_4269_ES_1440

IMG_8311_ES_1440

IMG_0470_ES_1440

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s